Analys

|

Robur Ny Teknik dubbelt drabbad

Inriktningen på aktier i små svenska IT-bolag har gjort Swedbank Robur Ny Teknik till vinnare de senaste fem åren, men även drabbat fonden dubbelt under den senaste månadens börsnedgång.

Flera läsare har hört av sig och frågat om den branta nedgången för Swedbank Robur Ny Teknik de senaste två veckorna.


Fonden är vinnare alla kategorier de senaste fem och tio åren bland fonder som säljs i Sverige, men andelskursen passerade en topp i slutet av augusti och den senaste månaden har andelskursen backat 10 procent. Detta förklarar troligen varför Swedbank Robur Ny Teknik är den mest klickade här på Morningstar.se den senaste veckan, med nästan 5000 sidvisningar.


Vad är orsaken till nedgången? Den primära förklaringen verkar vara ganska enkel: Swedbank Robur Ny Teknik är både en småbolagsfond som främst investerar på Stockholmsbörsen och en IT-fond. Båda kategorierna är bland de som tidigare har stigit mest, men som backat brant i värde den senaste månaden. Fonden är därför dubbelt drabbad.


Vinsthemtagning


Men varför nedgång just nu och inte säg för 3 månader sedan? Detta är mycket svårare att veta. Varför har fler människor runt om i världen velat sälja just dessa två typer av aktier? Stor värdeökning under de senaste åren gör att den troligaste förklaringen helt enkelt är vinsthemtagning, alltså att lite fler än vanligt valt att realisera sina vinster. Utlösande faktor kan vara någon politisk eller ekonomisk händelse, följt av flockbeteende.


Fonden har dessutom vuxit snabbt i storlek, förvaltat kapital har vuxit från 2 till 22 miljarder kronor på mindre än fem år. Det gör att Swedbank Robur Ny Teknik är bland de större ägarna i flera av små svenska IT-bolag, vilket gör det svårare för förvaltaren att göra snabba förändringar av fondens exponering. Under snabba förändringar i aktiemarknadens psykologi, då likviditeten ofta blir sämre, är fonden tvungen att ”sitta still i båten” och vänta tills osäkerheten har passerat. Problemet gäller även flera av de andra svenska IT-fonderna (se ”Tre gånger mer pengar i IT-fonder”).


Brant värdeökning historiskt talar för att osäkerheten om företagens framtid är ovanligt stor eller att dagens marknadsvärde hos aktien beror på förväntningar om vinster ovanligt långt in i framtiden, vilket även gör det troligt att dessa typer av aktier kommer att falla mer när det väl blir ett ras (se "IT-fonderna förlorare nästa börsras", länk ovan till höger).


Största innehav


Det går förstås att gräva lite djupare och se efter exakt vilka aktier i Ny Teknik som har backat mest. Bland de 10 största innehaven är förlorarna de senaste 3 månaderna danska Ambu A/S (som backat nästan 50% på två månader), svenska Paradox Interaktive och polska CD Project. Men de flesta av fondens aktier har stigit väldigt kraftigt tidigare och det brukar vara ungefär lika knepigt att förklara nedgångarna som den tidigare (mycket större) uppgången. Vilket tar oss tillbaka i resonemanget till ”vinsthemtagning”.

Läs fler analyser i arkivet.

Aktiebörser

  Lokal USD SEK  
Stockholm (OMX AFGX)
-0,1 -0,4 -0,1 14:03
Frankfurt (DAX30)
-0,2 -0,2 0,0 14:03
London (FT-SE 100)
0,0 -0,6 -0,3 13:03
Paris (CAC 40)
-0,2 -0,2 0,0 14:03
Tokyo (TOPIX)
0,2 -1,1 -0,9 stängt
New York (S&P 500)
0,5 0,5 0,2 stängt
New York (NASDAQ 100)
0,9 0,9 0,7 stängt
Moskva (RTS)
0,5 0,5 0,7 16:03
Hong Kong (HANG SENG)
-0,2 -0,2 0,1 16:08
Bombay (BSE SENSITIVE)
-0,4 -0,6 -0,5 stängt
Johannesburg (FTSE/JSE ALL-SHARE)
-0,2 -0,9 -0,7 13:03